Justícia

“No cometin la irresponsabilitat de prendre decisions que perjudiquin el país”

  • Actualizado:
  • Creado:

Miquel Iceta retreu a Puigdemont que no mesuri les conseqüències de les seves decisions al voltant de la celebració d'un referèndum fora de la llei

Miquel Iceta, a la sessió de control al president de la Generalitat (ACN)
Miquel Iceta, a la sessió de control al president de la Generalitat (ACN)

El primer secretari del PSC i president del grup parlamentari socialista, Miquel Iceta, ha retret avui al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no tingui en compte les conseqüències de les decisions del seu Govern en el camí cap a un referèndum unilateral i fora de la llei; “l’emplacem novament a no situar les institucions catalanes fora de la llei, a que no furtin informació ni drets als grups de l’oposició i, sobretot, a que no cometin la irresponsabilitat de prendre decisions que acabin perjudicant el país i les seves institucions”. Durant la sessió de control al president, Miquel Iceta ha reiterat que el Govern de Puigdemont “ha situat la política catalana en un carreró sense sortida, han decidit tirar endavant sense calcular gaire quines poden ser les conseqüències de les seves decisions, una manifesta irresponsabilitat”.

 

Miquel Iceta ha lamentat que les grans decisions polítiques i els anuncis de capteniment del govern es produeixin fora de la seu parlamentària i que fins i tot s’hagi bloquejat una comissió d’investigació que pretenia conèixer què hi havia del cert en les declaracions del jutge Santi Vidal. El Govern, ha recordat Iceta, també ha denegat la documentació relativa a l’elaboració de la mal anomenada llei de transitorietat.

 

“No ens diu la data i tampoc he sabut veure que tinguin gaire clares les conseqüències de convocar un referèndum fora del marc legal, tal i com va declarar de forma unànime el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya”, ha recordat el líder dels socialistes catalans, que ha recordat que aquest referèndum tampoc tindrà l’aval de la Comissió de Venècia, tal com ha demanat el Parlament, ja que incompleix la primera de les condicions exigibles, estar previst per la Constitució o per una llei d’acord amb la Constitució; “és la primera condició que posa per garantir la pulcritud democràtica del referèndum”.

 

 

“Un referèndum d’aquestes característiques, si finalment es celebrés, tindria efectes molt similars a les de la consulta del 9-N de 2014. Cap efecte positiu en el terreny del concret i alguns de negatius”, ha conclòs el president del grup socialista.

 

 

Pregunta sobre la planta judicial a Catalunya

 

En el torn de preguntes al Consell Executiu, la diputada Rosa Maria Ibarra ha preguntat sobre quines gestions està fent el Govern de la Generalitat per ampliar la planta judicial a Catalunya. “Aquest Govern està més centrat en donar la culpa al govern de Madrid i als treballadors públics que a assumir les seves responsabilitats”, ha assegurat la diputada, que ha posat com a exemple que fa mesos que el Consejo General del Poder Judicial va donar la possibilitat de crear sis jutjats del social de reforç a Barcelona i que en aquesta jurisdicció s’està senyalant a dos anys vista; “el departament no ho va acceptar i només se n’han creat tres, cosa que no soluciona el problema existent”. “La justícia tardana no és justícia, però vostès s’estimen més aixecar la bandera que la confrontació que buscar solucions”, ha conclòs la diputada Ibarra.